ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki piernikowe

No dobra, wiem 瞠 ostatnio by "Weekend korzenny" oraz wsp鏊ne piernikowanie i 瞠 przyprawy korzenne powinny mi si ju generalnie znudzi, ale jako nie mog豉m si oprze tym muffinkom. Raz, 瞠 szybkie w wykonaniu, dwa, 瞠 pi瘯nie pachn帷e, no i trzy, po prostu pyszne. Przepis znalaz豉m u Majanki, kt鏎a ma niesko鎍zon chyba ilo嗆 pomys堯w na muffinkowe cude鎥a. Jest to do嗆 zmodyfikowany i uproszczony przepis Nigelli Lawsonpochodz帷y z jejksi捫ki "Feast". W oryginale sk豉dnik闚 by這 wi璚ej, ale poniewa nie posiada豉m wi瘯szo軼i z nich, skorzysta豉m z uproszczonej wersji Majanki. Je郵i kogo interesuje wersja oryginalna przepisu, mo積a j znale潭 na forum, gdzie poda豉 go Ptasia lub na blogu Dorotus.

Sk豉dniki:

- 250g m彗i

- 50g cukru jasnego i 50g cukru br您owego

- 1 jajko

- 150ml mleka

- 6 造瞠k oleju

- 1 造瞠czka proszku do pieczenia

-1/2 造瞠czki sody

- 1 造瞠czka cynamonu

- 2 造瞠czki przyprawy do piernik闚

Wykonanie:

W jednym naczyniu陰czymy ze sobsypkie sk豉dniki: m彗, cukierjasny orazcukier ciemny, proszek do pieczenia, sod,cynamon i przypraw do piernik闚.W drugim naczyniumieszamy sk豉dniki mokre: mleko, jajko orazolej. Wymieszanesuche sk豉dniki 陰czymy z mokrymi (szybko,byle tylko si po陰czy造, mog pozosta grudki). Ciasto przek豉damy do foremek. Ja dodatkowo posypa豉m je po wierzchu odrobin ciemnego cukru.Muffinki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez15-20 minut. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego :)

鈔oda, 17 grudnia 2008, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/17 21:53:00
Wedelko, ciesz si,瞠 skorzysta豉 z tego przepisu i ze muffiny smakowa造 :)) Wygl康aj pi瘯nie! Ach, a mi si ich zachcia這! :)) Pozdrawiam ciep這
-
2008/12/18 14:10:37
奸iczne s Te je robi豉m ,pychtka:))
-
2008/12/18 21:49:44
Widzialam je u Majanki, pachna tak samo pieknie u Ciebie tak jak i u niej pachnialy. :)
-
2008/12/19 09:47:22
grunt, 瞠 si na nie skusi豉, bo pokusy sa po to aby im ulega :)
-
2008/12/19 13:13:26
--majanka: Pyszne by造 :) My郵, 瞠 jeszcze nieraz do nich wr鏂 :)

--andzia: :)))

--notme: Fakt, pi瘯nie pachnia造 :)

--aga-aa: Czasami trzeba dawa si pokusom, byle nie za cz瘰to jednak :)
-
2008/12/19 16:32:49
mmm 鈍ietny pomys !
-
Go嗆: niezalogowana : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/09 08:31:09
Mam pytanie czy konieczny jest br您owy cukier w tym przepisie? Mo積a go zast徙i bia造m? pozdrawiam