ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Keks

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Keks to ciasto, kt鏎e mocno kojarzy mi si ze 鈍i皻ami. Dlaczego? Sama w sumie nie wiem...boani u mnie w domu keksa nigdy si nie piek這, ewentualnie czasem kupowanokawa貫k w cukierni, u te軼i闚 to samo, nigdy nie by on bo穎narodzeniowymsmako造kiem. A jednak ciasto to jest dla mnie jak najbardziej 鈍i徠ecznym wypiekiem. Mo瞠 dlatego, 瞠 tak mocno przepe軟iony jest bakaliami? I tak dostojnie, i軼ie po kr鏊ewsku wygl康a...

Ten keks jest pierwszym moim tego typu wypiekiem. Przepis zaczerpn窸am od Majanki, a Ona z kolei wyszpera豉 go na blogu Dorotus. Ciasto wysz這 smaczne, do嗆 s這dkie, pe軟e bakalii..takie jakie lubi najbardziej. Jedynym mankamentem by這 to, 瞠 prawie wszystki bakalie opad造 mi na samo dno i nie wygl康a這 to zbyt ciekawie. Nie wiem w czym tkwi przyczyna, mo瞠 by這 ich zbyt du穎? Mo瞠 kto pos逝篡 rad, co zrobi, aby nast瘼nym razem tak si nie przydarzy這? B璠 wdzi璚zna :) Ech, du穎 si jeszcze musz nauczy...

Uda這 mi simimo wszystkowy逝ska w miar reprezentacyjne kawa趾i, kt鏎ych zdj璚ie przedstawiam poni瞠j. Keks ten, jest moj propozycj w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej".

Sk豉dniki:

- kostka mi瘯kiego mas豉

- szklanka cukru pudru

- 225g m彗i

- 5 du篡ch jajek

- 1 造磬a sto這wa proszku do pieczenia

- 2 造磬i w鏚ki

- aromat waniliowy (w oryginale: 造磬a ekstraktu waniliowego)

- p馧 kilograma bakalii (ja da豉m rodzynki, sk鏎k pomara鎍zow, suszone morele, kandyzowane ananasyoraz kilka posiekanych daktyli, ale r闚nie dobrze mo積a u篡 簑rawiny, fig czy innych kandyzowanych owoc闚)

Wykonanie:

Mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Ci庵le ubijaj帷 mas dodawa po jednym 鄴速ku,nast瘼nieproszek do pieczenia, m彗, aromat waniliowy i w鏚k. Z pozosta造chbia貫k ubi sztywn pian, po czym delikatnie wmiesza j do ciasta. No ko鎍u doda posiekane bakalie. Ciasto piec przez oko這 40 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka" (m鎩 kekspiek sioko這 godziny). Gotowe ciasto mo積a polukrowa i posypa sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego :)

sobota, 20 grudnia 2008, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/20 16:03:03
奸iczny jest Tw鎩 keks i wcale nie wygl康a, jakby mu wszystkie bakalie opad造 :)

Ale przy takich problemach to mo瞠 m彗a nie potrzebowa豉 tyle wody i ciasto by這 zbyt p造nne, a bakalie zbyt ci篹kie - w ka盥ym razie ja tak kiedy mia豉m :)))
-
2008/12/20 17:57:07
Kolorowy i taki wesoly. :)
-
2008/12/20 21:36:12
Keks to jedno z moich ukochanych ciast :) Uwielbiam kiedy jest tak 郵icznie jak Tw鎩 upstrzony bakaliami :)
-
Go嗆: area, *.globalconnect.pl
2008/12/20 22:49:04
pysznie wygl康a keks:). A je郵i chodzi o bakalie to mo瞠 poogloby wymieszanie ich z 造磬 m彗i przed wrzuceniem do ciasta u mnie to pomaga pozdrawiam- sta豉 czytelniczka
-
2008/12/20 23:22:29
Wedelko, keks wygl康a cudownie! jaki kolorowy! :))) Wcale nie wida, ze bakalie opad造 na dno.
Zgadzam si z poprzedniczk , mo瞠 wymiesza bakalie z 造磬 m彗i , powinno pom鏂.
Pozdr闚ka :))
-
2008/12/21 04:57:51
My鄉y tylko raz piekli keksa, wi璚 nie jeste鄉y specjalistami w tej dziedzinie, ale podobnie jak poprzedniczki uwa瘸m, 瞠 nie wida aby bakalie Ci opad造. Pozdrawiam 安i徠ecznie!!
-
2008/12/21 15:01:55
--tilianara: Dzi瘯i za mi貫 s這wa :)

--notme: Fakt, kolorowy i weso造 to on jest na pewno :)

--casia: Dzi瘯uj. Bardzo mi這 mi si zrobi這 po tych s這wach :)

--area: M彗a m闚isz? Musz wypr鏏owac :) Pozdrawiam :)

--majanko: Bo si zarumieni od tych mi造ch s堯w :) A patent z m彗 wypr鏏uj nast瘼nym razem :)

--grumko: Nie wida, bo wybra豉m do zdj璚ia, takie kawa趾i, w kt鏎ym bakalie by造 w miar r闚nomiernie roz這穎ne :)) Ja r闚nie pozdrawiam 鈍i徠ecznie :)

-
2009/01/02 19:25:23
Aby bakalie w keksie nie opada造, ciasto musi by g瘰te i najlepiej jest wmiesza bakalie bezpo鈔ednio przed wylaniem ciasta do blachy i w這瞠niem do pieca - niech nie stoi w blaszce, czekaj帷 na pieczenie. Mo積a ewentualnie doda odrobin m彗i wi璚ej. Pozdrawiam!
-
2009/01/02 19:55:10
--gania: No w豉郾ie ju wiem. Spyta豉m te軼iowej podczas 鈍i徠, bo jej zawsze wychodzi keks idelany, i ona powiedzia豉 dok豉dnie to samo co Ty. Moje ciasto by這 chyba za rzadkie. Nastepnym razem, mam nadzieje, bedzie lepiej. Pozdrawiam ciep這 :)
-
Go嗆: Karola, *.adsl.inetia.pl
2009/12/23 17:19:16
pyszny jest. Polecam.
-
Go嗆: Ir, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/12 18:32:10
Aby bakalie nie opad造 w keksie na dno, trzeba przed wrzuceniem do ciasta obtoczyc je w m帷e;)
-
Go嗆: em, *.sta.asta-net.com.pl
2012/12/09 19:04:28
aby bakalie nie opadly po pierwsze obtoczyc w mace a po drugie piec przez 10 min w 200 st a potem 30 min w 160