ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
Blog > Komentarze do wpisu
Speculaas czyli holenderskie korzenne ciasteczka

Kiedy mieszka豉m przez rok w Holandii zajada豉m si tymi ciastkami. Kruche, korzenne, o smaku piekarnika. Bardzo, ale to bardzo mi smakowa造. Ciasteczka te s szczeg鏊nie popularne, kiedy w Holandii pojawia si Sinterklaas czyli 鈍i皻y Miko豉j. Jego przybycie 鈍i皻uje si tam5 grudnia. Kiedy dowiedzia豉m si o weekendzie korzennym od razu na my郵 przysz造 mi w豉郾ie speculaas. Poszpera豉m troszk w internecie i trafi豉m na przepis Bajaderkiz forum cincin, kt鏎y bardzo przypad mi do gustu. Oryginalne speculaasy wypieka si w specjalnych formach (wygl康aj one wtedy tak lub tak). Ja niestety nigdzie takich nie znalaz豉m, dlatego musia豉m si zadowoli zwyk造mi foremkami do pierniczk闚. Smaku to jednak nie zmieni這...:) I przyznaj si bezbicia, 瞠 wysz造 mi te ciastkaciut za twarde..Najwyra幡iej piek豉m je zbyt d逝go. Nast瘼nym razem b璠 si trzyma dok豉dnie czasu pieczenia podanego w przepisie.

.

Sk豉dniki (cytuj za Bajaderk):

- 170g mi瘯kiego mas豉

- 2 szklanki br您owego cukru

-1 jajko

- 1 szklanka bardzo drobno posiekanych migda堯w (bez sk鏎ki)

- dwie 造瞠czki gorzkiego kakao

- otarta sk鏎ka z jednej cytryny

- 3 szklanki m彗i

- oko這 3-5 造瞠k mleka

Przyprawy korzenne:

- dwie 造zeczki cynamonu

- p馧 造瞠czki mielonych go寮zik闚

- p馧 造瞠czki sproszkowanego imbiru

- p馧 造瞠czki kardamonu

- p馧 造瞠czki startej ga趾i muszkato這wej

Wykonanie:

Mas這 ubi z cukrem. Nast瘼nie doda jajko, migda造, przyprawy korzenne oraz sk鏎k z cytryny. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Stopniowo dodawa m彗. Na koniec doda mleko. Gotowe ciasto zawin望 w foli i w這篡 do lod闚ki na 30-60 minut.
Po sch這dzeniu ciasto do嗆 cienko rozwa趾owa (na grubo嗆 ok. 4-5 mm) i wycina z niego dowolne kszta速y b康 wciska ciasto w specjalne formy do Speculaas. Ciastka uk豉da na wy這穎nej pergaminem blaszce i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

pi徠ek, 28 listopada 2008, wedelka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/28 13:00:45
Wedelko przesliczne s Twoje holenderskie ciastka!!! Ale musz cudnie pachnie i smakowac. Pi瘯ne zdj璚ia, zw豉szcza te gwiazdki w przybli瞠niu :)) Pozdrawiam
-
2008/11/28 15:51:50
Fajne te ciasteczka, a i dobrze wiedzie, 瞠 jak by si cz這wiek upar to mo瞠 prezenty od Miko豉ja dosta i dwa dni pod rz康;-)
-
2008/11/28 15:57:46
Mala uwaga. Speculaas nie sa holenderskie. Sa flamandzkie. Pochodza z Brugii.
-
2008/11/28 20:32:59
--majana: Dzi瘯uj za mi貫 s這wa, Majanko. Ciastka faktycznie pi瘯nie pachn i s bardzo smaczne :)

--grumko : :))

--zwirekiwigura : Hmmm, po Twoim komentarzu postanowi豉m poszpera troch g喚biej w necie i poszuka informacji na temat pochodzenia tych ciastek. No i jak to cz瘰to bywa, znalaz豉m sprzeczne informacje. Gdzieniegdzie podaje si, 瞠 s to tradycyjne ciastka holenderskie w豉郾ie, w innych miejsach, 瞠 s to belgijskie s這dko軼i. S康z wi璚, 瞠 ich pochodzenie jest kwesti sprzeczn i na dobr spraw mo積a nazywac je holenderskimi jak i flamandzkimi, tak jak sugerujesz. Na moim blogu nazwa豉m je holenderskimi, bo w tym pa雟twie je pozna豉m i z Holandi g這wnie je kojarz. Po drugie, chcia豉m trzyma si nazwy, jak tym ciastkom nada豉 autorka przepisu,z kt鏎ego korzysta豉m, a ona nazywa豉 je holenderskimi w豉郾ie. W angloj瞛ycznej wikipedii mo積a znale潭 informacj, 瞠 s to tradycyjne ciastka zar闚no w Holandii, jak i Belgii. ( en.wikipedia.org/wiki/Speculaas . Jak b璠 mie wi璚ej czasu, to postaram si poszukac dok豉dniej i mo瞠 wtedy uda si ustali, w kt鏎ym pa雟twie wyprodukowano Speculaas jako pierwsze. Sama jestem ju ciekawa :) Pozdrawiam serdecznie :)
-
2008/11/28 22:25:37
Chetnie wyprobuje, bo pachna az u mnie ;) :)))
-
2008/11/29 09:52:32
Pi瘯ne gwiazdki ! Trzeba si zabra za piernikowanie - mam kilka upatrzonych przepis闚 - tylko nie wiem , czy znajd czas , 瞠by wszystkie wypr鏏owa ;)
-
2008/11/29 15:28:50
--notme: No zapach podczas ich pieczenia unosi si niesamowity :))

--abbra: Dziekuj za mi貫 s這wa :) Piernikowanie zaczn mo瞠 dzi..a mo瞠 jutro..zobaczymy ;)