Nasze e-Książki
Wielkanoc baner
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki

To było moje pierwsze zetknięcie z ciastem drożdżowym. Trochę się tego bałam, bo słyszałam, ze potrafi być ono kapryśne. Myślę jednak, ze jak na debiut nie było tak żle. Rogaliki wyszły smaczne, a nadzienie orzechowe po prostu zwalało z nóg. Przeps na te rogaliki wyszperałam na blogu Majany i Cudawianek.

Składniki (na około 32 rogaliki):

- 50g drożdży (pół kostki)

- szklanka  mleka 

- 2 łyżki mąki

- 6 łyżek cukru

- 3 jajka

- 4 szklanki mąki

- 3/4 szklanki oleju

- jajko

-nutella, dżem, powidła..itp. jako nadzienie

Mleko lekko podgrzać, rozrobić w nim drożdze. Dodać dwie łyżki mąki i trzy łyżki cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajka wymieszane z pozostałymi trzema łyżkami cukru. Następnie wlać rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać olej, wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkować, tworząc okrąg. Następnie pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę) na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej rogaliki i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Nastepnie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Ja część swoich rogalików nadziałam masą orzechową z przepisu znalezionego TU. Polecam, bo jest wyśmienita.

Nadzienie orzechowe:

- 30 dkg posiekanych  orzechów włoskich

 - 0,5 szkl cukru

 - 1 szkl bułki tartej

 - 1 łyżka miodu płynnego

 - 1 łyżka rumu lub olejku rumowego

 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 - 1/3 łyżeczki cynamonu

 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Orzechy wymieszać w dużej misce z płynnym miodem, cukrem, skórką z cytryny, bułką tartą, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Do powstałej masy wlać wodę  (od 0,5 szklanki do 1 szklanki..trzeba uważać, aby masa nie  zrobiła się za rzadka). Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita gęsta masa.

wtorek, 07 października 2008, wedelka

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/10/07 17:47:46
Śliczne rogaliki z moim ulubionym orzechowym nadzieniem:-)
-
2008/10/08 08:24:21
Wyglądają faktycznie bosko :) a nadzienie jest tak pyszne,że w trakcie przygotowanie nie można sie opanowac, aby go nie wyjadać ;)
Pozdrawiam.
-
2008/10/19 21:38:00
- Atina: Dziekuję za komplement :)

--Kuchareczka: Boskie to one nie są...ledwo przyzwoite :) Ale nadzienie orzechowe po prostu palce lizac :))